2018-02-13 12:50:34• hírek • Bede Emőke

Még mindig kevesen gyűjtik szelektíven a hulladékot

Talán még olvasóink is emlékeznek arra az évre, mikor Szatmárnémetiben bevezették a szelektív hulladékgyűjtés egyik egyszerűsített változatát. Hogy mi változott 2012 óta? Hát nem sok.

Lassan hatodik éve van lehetősége a szatmári lakosságnak szelektíven szortírozni a háztartási halladékot, azonban még manapság is csak nagyon kevesen döntenek úgy, hogy különválogatják a szárazat a nedvestől. A duális hulladékgyűjtés jegyében ugyanis erre a két kategóriára lehet osztani a szemetet. Száraznak számít a papír, a műanyag, az üveg, a pillepalack és ezek változatai. A nedves hulladékba kerül gyakorlatilag az összes olyan anyag, ami nem a száraz hulladék kategóriába tartozik, minden, ami lebomlik. Ezen felül a város kb. 30 pontján helyeztek el színes „harangokat”, melyek ugyancsak a szelektív hulladékgyűjtést hivatottak szorgamazni.



 

Felvetődik tehát a kérdés, hogy miként változtatta meg a rendszer a szatmáriak szemétgyűjtő szokásait. Mint arról Murg István, a Florisal műszaki igazgatója beszámolt, a város összlakosságát tekintve még mindig nagyon kevesen vannak azok, akik az előírásoknak megfelelően szortírozzák a háztartási hulladékot. Ám nem csak arról van szó, hogy a vasárnapi ebédhez megtisztított zöldségek maradéka akarva-akaratlanul a száraz konténerbe jut, hanem arról is, hogy az ily módon összekevert szemetet már nem lehet az újrahasznosításra várók közé küldeni, hanem a többihez hasonlóan be kell zúzni.
 

Annak ellenére, hogy napjainkban már törvény kötelezi a lakókat és a köztisztaságért felelős vállalatokat is a szelektív hulladékgyűjtésre, a köztisztaságért felelős vállalatnak sajnos nincs kapacitása minden konténer mellé embert állítani, aki ellenőrizheti a bedobott szemeteszsákokat. Murg István szerint sokkal inkább mentalitásváltásra van szükség.
 

„Be kell végre látnunk, hogy nem csak önmagunk miatt gyűjtjük szelektíven a szemetet, hanem gyermekeink és az ő jövőjük miatt. Számukra teszünk jót, ha ma megfelelően szortírozzuk a hulladékot” –mondta el Murg, aki azon szomorú tapasztalatát is megosztotta, hogy Románia más nagyvárosaiban sem sikerült jól működő rendszert kiépíteni. Mint elmondta, ha ilyet szeretnénk látni, Európa nyugati országaiban kell szétnéznünk, ahol még egy egyszerű palackért is több tíz centet számolnak fel, ha az ember szeretné beváltani azt.
 

„Szatmárnémetiben még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy a háztartási hulladékot az nekik megfelelő konténerbe kell dobni, nem pedig a zöldövezeteket, árkokat kell szennyezni ezzel. Úgy gondolom, egy kis odafigyeléssel sokat tehetnénk a város tisztasága érdekében, azonban ehhez közös összefogásra van szükség úgy a lakosság, mint a vállalat részéről” –összegezte véleményét a Florisal műszaki igazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: